Höstpyssel hjälper barn att utveckla sin finmotorik

Hösten är för många en av de stora favoriterna bland årets fyra årstider. Klimatet är fortfarande ganska behagligt men dagarna är samtidigt kortare. Detta betyder att du får spendera lite mer tid inomhus och mysa tillsammans med din familj. Varför inte passa på och dra nytta av detta genom att ägna dig åt höstpyssel tillsammans med barnen?!

Genom att pyssla tillsammans med dina barn i höst kan du bland annat bidra till att utveckla barnens finmotorik. Men det finns även många andra fördelar med att ägna sig åt lite höstpyssel tillsammans. Läs vidare så belyser vi vilka dessa är!

Så kan lite höstpyssel vara väldigt utvecklande för barnen

Genom att pyssla tillsammans som familj kan du som förälder se till att följande färdigheter och kunskaper utvecklas och förstärks hos dina barn:

  • Finmotoriken. Att plocka upp löv, placera dem på rätt ställe på till exempel ett papper, att måla och färglägga är några exempel på aktiviteter som kan utveckla ett barns finmotorik. Barnet får använda de små musklerna i händer och fingrar för att göra allt detta. Finmotoriken har barnet sedan nytta av när det kommer till sådant som att lära sig skriva, använda kniv och gaffel etc.
  • Koordinationen mellan öga och hand. Ett barn får möjlighet att utveckla sin viktiga koordination mellan öga och hand genom att plocka upp löv och limma fast dessa på rätt plats på ett papper eller dylikt.
  • Förståelsen för växter och hur dessa fungerar. När barnet pysslar och grejar med de färggranna höstlöven kan du få frågor som varför träden tappar sina löv, vad hösten är för något, varför löven ändrar färg etc. Alla dessa frågor och de svar som du ger barnet ökar barnets förståelse för naturen, växter, träd och hur det egentligen fungerar med dessa.
  • Färdigheten att använda pennor. Som förälder bör du uppmuntra din barn att rita och färglägga. Därför är höstpyssel väldigt användbart när det kommer till att öka barnets färdighet att använda pennor. Ditt barn kan bland annat lära sig att limma fast hästkastanjer på ett papper och rita taggiga igelkottar utifrån dessa.

Senaste inläggen

webmaster Skriven av: