Hitta rätt kombination av ostar till brickan här

Läs denna artikel för att hitta rätt kombination av ostar till brickan här nedan. Vi delar nämligen med oss av flera handfasta råd. Läs vidare för att lära dig mer!

Få hjälp att hitta rätt kombination av ostar till brickan här

Du kan få många goda råd kring att hitta rätt kombination av ostar till brickan här. Vi kan också ge dig några generella tips och råd som bygger på en grundläggande kunskap av ostar. Du kan framför allt tänka på att kategorisera ostarna och välja mellan olika typer av mjölk. Fortsätt att läsa för att fördjupa dig i dessa delar!

Kategorisering av ostar:

För att skapa en välbalanserad ostbricka är det viktigt att förstå de olika kategorierna av ostar. Generellt kan ostar delas in i följande grupper:

  • Hårdost. Dessa ostar har en fast konsistens och har ofta en starkare smak tack vare en längre lagringstid. Några exempel är: cheddar, comté, gruyère och parmigiano-reggiano.
  • Halvhård ost. Mellan de hårda och mjuka ostarna finns de halvhårda varianterna. Dessa är ofta krämiga men ändå fasta i konsistensen. Några exempel är: gouda, jarlsberg, morbier och taleggio.
  • Mjukost. Dessa ostar är kännetecknade av sin krämiga och smidiga konsistens och milda smak. Några exempel är: brie och camembert.
  • Blåmögelost. Denna variant kännetecknas av sitt distinkta blå eller gröna mögel och de har en ofta kraftig och pikant smak. Några exempel på sådana ostar är: roquefort, gorgonzola och stilton.
  • Färskost. Dessa ostar är inte lagrade och har en mycket mjuk konsistens och mild smak. Hit hör exempelvis följande ostar: chevre (getost), ricotta och feta.

Olika typer av mjölk

Ostar kan också kategoriseras efter vilken typ av mjölk som används i produktionen. De vanligaste källorna till mjölk är:

  • Ko. Detta är den vanligaste sortens mjölk och komjölk ger ostar med en mängd olika smaker och konsistenser. Några exempel på ostar i denna kategori är: brie, cheddar och gruyère.
  • Get. Denna variant ger ostar med en distinkt och ofta lite syrlig smak. Några exempel är: chevre och valençay.
  • Får. Ostar från fårmjölk är ofta rika och krämiga med en karaktäristisk smak. Några exempel är: roquefort, manchego och pecorino.
  • Buffel. Denna typ av mjölk är mest känd för att användas i tillverkningen av Mozzarella di Bufala Men det finns också andra ostar gjorda av buffelmjölk, såsom Quadrello di Bufala.

Senaste inläggen

Rosa Karlsson Skriven av: