Din möjlighet att låna kan vara påverkad med en betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar belastar din kreditupplysning och göra det svårare att få tillgång till lån och andra typer av krediter. Men vad innebär detta egentligen och hur påverkas din möjlighet att låna pengar med en betalningsanmärkning? I denna artikel går vi igenom grundläggande fakta om dessa anmärkningar och deras inverkan på din ekonomi.

Det är ofta svårare att få ett lån med betalningsanmärkning

Det kan vara svårare att få en lån med betalningsanmärkning då du har en plump i protokollet. Denna syns när en långivare inhämtar en kreditupplysning om dig och det visar sig att du inte har skött dina betalningar historiskt sett. Det kan handla om allt från obetalda fakturor till uteblivna betalningar för hyror eller lån som inte har betalats tillbaka i tid. Anmärkningen är offentlig och kan ses av såväl långivare som arbetsgivare och andra aktörer som tar en kreditupplysning på dig.

Här i Sverige finns en sådan anmärkning kvar i tre år. Därefter tas den automatiskt bort, men fram tills dess kan den alltså påverka din kreditvärdighet. Därmed har den en negativ inverkan på din möjlighet att beviljas lån, hyra bostad och ibland även få ett arbete.

Det kan dock finnas vissa alternativ på bordet

Även om betalningsanmärkningar ofta kan ställa till det när du vill låna pengar kan det finnas alternativ. Du bör dock känna till:

  • Konsekvenserna med att ta lån. De flesta traditionella långivare, såsom banker och större finansinstitut, är sällan villiga att låna ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar. De ser det som en för hög risk att du inte kommer att betala tillbaka lånet. Det finns trots allt vissa långivare som har specialiserat sig på att erbjuda krediter till personer med betalningsanmärkning. Dessa lån har ofta en högre ränta.
  • Att det kan finnas alternativ. Utöver de specialiserade långivare som vi just har nämnt kan det även finnas andra alternativ på bordet. Till exempel kan du försöka få ett lån med en medsökande som har bättre kreditvärdighet. Du kan också välja att använda dig av en säkerhet för lånet, såsom en fastighet eller ett fordon. Detta för att minska risken för långivaren. Dessutom finns det alltså vissa nischade långivare på nätet som är mer flexibla.

Senaste inläggen

Rosa Karlsson Skriven av: